Hoewel psychosociale therapie, psychologie en psychotherapie allemaal gericht zijn op het verbeteren van het welzijn van een individu, zijn er duidelijke verschillen in benadering en focus.
1. Holistische benadering: Een psychosociaal therapeut bekijkt de problemen vanuit een breder perspectief waarin de wisselwerking tussen psyche en sociale omgeving centraal staat. Psychologen en psychotherapeuten richten zich vaak meer specifiek op mentale processen zoals emoties, gedachten en gedragsveranderingen, zonder altijd diep in te gaan op de sociale context van de cliënt.
2. Toegankelijkheid: Psychosociale therapie is vaak laagdrempeliger en kan worden aangeboden zonder formele diagnose of verwijzing. Een psycholoog of psychotherapeut werkt vaak op basis van een diagnose van een psychische stoornis en gebruikt protocollen of behandelmethoden die hiervoor zijn ontwikkeld.
3. Methoden en technieken: Een psychosociaal therapeut kan gebruikmaken van een brede waaier aan interventies, zoals gesprekstherapie, coaching, sociale vaardigheidstraining, en zelfs begeleiding op gebied van werk of relaties. Psychologen en psychotherapeuten hanteren daarentegen wetenschappelijk onderbouwde behandelmethoden, zoals cognitieve gedragstherapie, EMDR, of psychoanalyse, afhankelijk van de problematiek.
4. Focus op het dagelijks leven: De psychosociaal therapeut legt meer nadruk op het praktische aspect van het dagelijks leven en hoe psychische en sociale factoren hierin een rol spelen. Het gaat vaak om concrete problemen zoals conflicten op het werk, relatieproblemen, of uitdagingen in de opvoeding. Bij psychotherapie ligt de focus meer op dieperliggende emotionele en psychische problemen, zoals depressie, angststoornissen, trauma’s of persoonlijkheidsstoornissen.