Blog Layout

Zelfhelend vermogen

Claudia Rusink • 18 oktober 2023

BLOG

De kracht van het onbewuste


Er is meer dan de 5 bekende zintuigen 

Wij levende wezens beschikken over een onuitputtelijke krachtbron in onszelf. Een kracht waarvan jij misschien dacht dat deze alleen voor anderen is weggelegd. Slechts maximaal 10% van onze hersencapaciteit benutten wij bewust voor het waarnemen van gevoelens, smaken, geuren geluiden en beelden. De overige 90% wordt benut door ons onderbewuste. Zonder dat je hoeft na te denken regelt jouw centraal zenuwstelsel je hardslag, je  temperatuur en je stofwisseling. Ook stuurt je onbewuste je op weg in je leven, het bepaald hoe jij je gedraagt en voelt in bepaalde situaties. Door alles wat er staat opgeslagen aan ervaringen en overtuigingen bepaald het onbewuste hoe jij je gedraagt en voelt in bepaalde situaties. Welke mogelijkheden zou het bieden als ook jij bewust gebruik weet te maken van deze onbewuste zintuigen en daar belemmeringen kunt aanpakken die jou in de weg zitten?


Niet alleen maar praten, redeneren en denken

Wij hebben in onze westerse maatschappij geleerd om in bewust niveau te functioneren, altijd te denken, te praten en te redeneren. Alles met logische verbanden,  in een soort tijdsverband.  Je hersenfrequentie is hoog. Op ons diepere niveau waar de hersen golven langzamer gaan, telt geen logica, geen tijd en geen plaats. Hier is alles altijd beschikbaar. 


In het onderbewuste liggen krachten en mogelijkheden, hier kunnen we veranderen. Ook de vastgeroeste belemmeringen die ervoor zorgen dat we soms vastlopen in ons leven. Ook leggen we ons vanuit het diepere bewustzijn grenzen op waardoor we ons niet gelukkig voelen.  Het is dus heel effectief om toegang te krijgen tot deze diepere staat van bewustzijn en daar te doen wat nodig is. Zodat je in de dagelijkse praktijk zult merken dat het beter en beter met je gaat.


Problemen aanpakken bij de kern

Het aanpakken en behandelen van psychische problemen doe ik  door je in contact te laten komen met alles wat daar zoal is en speelt. Niet eng of gek, wel praktisch en effectief. Jouw bewuste zelf is altijd de baas! Jij bepaald wat jij doet.


Benieuwd naar hoe deze manier jou van dienst kan zijn in je dagelijkse problemen? Of hoe je het in je werk kunt toepassen? Neem dan nu contact met mij op. Dan gaan we aan de slag!


1. Balans tussen Ratio en Intuitie

Met hele praktische en eenvoudige oefeningen leer ik je te schakelen tussen je ratio en je intuïtie. Zodat je je dagelijkse problemen op een effectieve manier te lijf kunt gaan. Door er mee aan het werk te gaan ervaar je la na een keer onvermoede resultaten.


 

2. Visualisaties

Door je vanuit een ontspannen staat van zijn bepaalde voorstellingen te maken daal je af in je dieper gelegen bewustzijn. Je kunt het vergelijken met dagdromen, je bent wel wakker maar ook niet helemaal. Stap na stap leer ik je hoe je dit kunt toepassen. Ik begeleid je hierbij en help je datgene te doen dat nodig is om je gelukkig , rustig en/of voldaan te voelen.

3. Diepe ontspanning

Onze hersenen produceren elektrische golven. Dit ritme wordt gemeten in cycli per seconde. Als wij wakker en allert zijn zendt ons brein bèta golfen uit, 14 of meer cycli per seconde. Als we diep ontspannen zijn, dagdromen of slapen zijn we op alfa-niveau, tussen de 7 en 14 cycli. Dit is het niveau waarop we kunnen werken in ons onderbewuste. Het is een verhoogd niveau van naar binnen toe gericht bewustzijn.

"Verbeelding is belangrijker dan kennis, want kennis is begrensd"

- Albert  Einstein

En als je erover nadenkt, heeft Einstein absoluut een punt. Het is verbazingwekkend hoe ons onderbewuste, dat mysterieuze deel van onze geest, de sleutel kan zijn tot het ontgrendelen van allerlei krachten en potentieel.


Soms lijkt het alsof de antwoorden op onze diepste vragen en problemen al ergens in dat donkere hoekje van onze hersenen ronddwalen, wachtend tot we ze ontdekken. We moeten gewoon de moed hebben om naar binnen te kijken en dat deel van onszelf te verkennen dat we vaak verwaarlozen.


Het onderbewuste heeft een ongelooflijke helende kracht. Het is als een reservoir van herinneringen, emoties en ervaringen die ons vormen en beïnvloeden, zelfs als we ons er niet volledig van bewust zijn. Soms is het alsof het onderbewuste zelfs weet wat het beste voor ons is, zelfs als we dat bewust niet kunnen bevatten.


Counseling kan een geweldige manier zijn om die diepere lagen van ons bewustzijn te verkennen. Een goede counselor kan als een gids fungeren, je helpen graven in die onontgonnen gebieden van je geest en je helpen de puzzelstukjes van je leven op hun plaats te leggen. Ze kunnen je helpen begrijpen waar bepaalde angsten en blokkades vandaan komen en hoe je die kunt overwinnen.


Soms is het alsof counseling een zaklamp is die schijnt in de donkere hoeken van je ziel, en wanneer je die schaduwen begint te verkennen, kunnen er verbazingwekkende dingen gebeuren. Je kunt trauma's verwerken, zelfacceptatie vinden, en zelfs je potentieel ontgrendelen op manieren die je nooit voor mogelijk had gehouden.


Dus onthoud, de kracht van het onderbewuste is echt iets bijzonders. Het is alsof er een schat verborgen ligt in de diepten van je geest, en counseling kan je helpen die schat te vinden en te gebruiken om een gelukkiger en gezonder leven te leiden. Dus wees niet bang om de reis naar je innerlijke zelf te maken, want daar liggen de antwoorden op veel van je vragen en de sleutel tot heling.


Maak nu een eerste afspraak
door Claudia Rusink 1 april 2025
Verdriet zonder oorzaak
door Claudia Rusink 26 maart 2025
Trauma – wat zet zich vast en hoe kom je ervan los? Trauma is niet wat je is overkomen, maar wat er in jou is vastgezet. Je hoeft geen ongeluk, oorlog of groot verlies te hebben meegemaakt om last te hebben van trauma. Soms ontstaan klachten juist door situaties die lang hebben geduurd: voortdurende stress, een gebrek aan emotionele veiligheid, het gevoel er niet toe te doen of jezelf steeds te moeten aanpassen. Wat deze ervaringen gemeen hebben, is dat ze overweldigend zijn – en dat je lichaam, zenuwstelsel en psyche op dat moment geen ruimte hadden om ze goed te verwerken. Wat niet losgelaten kon worden, heeft zich vastgezet. Wat trauma in jou kan achterlaten Trauma laat sporen na, en dat merk je soms pas jaren later. Je bent vaak gespannen zonder duidelijke aanleiding. Je reageert heftiger dan je zou willen. Je raakt snel uitgeput. Je houdt de controle, past je aan of trekt je terug – maar voelt ondertussen dat je jezelf daarin kwijtraakt. En dat maakt het verwarrend. Want het lijkt alsof er ‘niets ernstigs’ aan de hand is, en toch voel je dat je lichaam, je emoties of je relaties onder druk staan. Veelvoorkomende signalen zijn: Moeite met ontspannen of loslaten Heftige reacties op kritiek, druk of nabijheid Een sterk verantwoordelijkheidsgevoel en moeite met grenzen aangeven Gevoelens van onveiligheid, schuld of ‘niet goed genoeg zijn’ Niet goed bij je gevoel kunnen, of juist overspoeld worden Overlevingsstrategieën die je ooit hielpen, maar nu in de weg zitten Je hoeft niet alles te herkennen. Maar als je voelt dat er iets in jou vastzit dat je belemmert, dan is dat reden genoeg om het serieus te nemen. Hoe werk ik in therapie met trauma? In mijn praktijk kijken we niet alleen naar wat je hebt meegemaakt, maar vooral naar hoe dat nu nog in jou aanwezig is. We brengen in kaart wat zich heeft vastgezet in je lijf, je denken en je gedrag – en hoe je daar op een andere manier mee kunt leren omgaan. We werken stap voor stap aan: Bewustwording van je automatische reacties Herstel van een gevoel van veiligheid in je lichaam Begrip voor de beschermingsmechanismen die je hebt ontwikkeld Ruimte voor emoties zonder overspoeld te raken Vertrouwen in je eigen grenzen, keuzes en tempo We doen dit in een veilige, oordeelloze setting, waarbij jij bepaalt wat je wel en niet wilt onderzoeken. Je hoeft niets te forceren. Alles wat zich aandient, mag er zijn. Je hoeft het niet alleen te doen Herstel van trauma gaat niet over het wissen van het verleden, maar over het terugvinden van regie in het heden. Het gaat over loskomen van oude spanning, en weer thuiskomen in jezelf. Je hoeft het niet alleen te doen. En je hoeft er ook niet ‘erger aan toe’ te zijn om hulp te mogen vragen. Wil je weten of mijn manier van werken bij je past? Neem gerust contact op voor een kennismaking. Inpraktica – voor wie vastloopt, en verder wil. www.inpraktica.nl/trauma
door Claudia Rusink 13 maart 2025
Hulp bij examenfrees
door Claudia Rusink 16 februari 2025
Wat is het Calimero-syndroom?
door Claudia Rusink 24 januari 2025
VAN FAALANGST NAAR VRIJHEID 
door Claudia Rusink 28 mei 2024
Prachtige parall ellen tussen hout, bomen en de menselijke geest.
door Claudia Rusink 2 mei 2024
Psychologische hulp in Arnhem
De kracht van een positieve blik
door Claudia Rusink 25 oktober 2023
Positieve psychologie is een tak van de psychologie die zich richt op het begrijpen van de menselijke gedachten, gevoelens en gedragingen die leiden tot een betekenisvol en bevredigend leven. In plaats van alleen te focussen op het behandelen van problemen en stoornissen, onderzoekt positieve psychologie hoe mensen welzijn kunnen bereiken, hun sterke punten kunnen benutten en hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.
door Claudia 3 oktober 2023
"Dat kun je aan de buitenkant niet zien"
door Kees-Jan B. 29 september 2023
Piekeren kan ons allemaal overkomen, maar als het een constante metgezel wordt, kan het schadelijk zijn voor onze geestelijke gezondheid en ons dagelijks functioneren beïnvloeden. Gelukkig zijn er manieren om het piekeren onder controle te krijgen en innerlijke rust te vinden. Hier zijn 10 effectieve tips om te stoppen met piekeren.
Meer posts
Share by: